søndag den 11. september 2011

Den smagfulde kanelsvend


Da jeg var lille frygtede jeg min 25-års fødselsdag. At skulle overdænges med ulækker kanel, få det i øjnene og blive blind, få ødelagt tøjet og til evig tid lugte af risengrød. Eller alternativet; at få en kæreste og blive gift. Adr!
Sidenhen er jeg naturligvis blevet klogere og ved derfor, at man ikke bliver blind af at få kanel i øjnene.

Nu er jeg så blevet 25, og eftersom Mejse ikke har friet, har jeg fået kanel. Dog på en yderst smagfuld facon.
Mine forældre har for eksempel givet mig denne grenebuket med lækre gifler og kanel, både i stænger og stødt. 



Og Mejse har lavet en kurv til mig med en masse forskellige ting, der smager af kanel; kiks, knækbrød, kage, te, chokolade, sirup - og i øvrigt også en pose gifler, som er forsvundet under mystiske omstændigheder.




I Nordjylland hvor jeg kommer fra, er der tradition for, at man køber en hel sæk kanel og finder kompressoren eller skumslukkeren frem, når der skal fejres kanelsvende. Heldigvis troede alle i min omgangskreds, at jeg var i Frankrig på min fødselsdag.
Med hensyn til kanelsvendstraditionen har jeg kigget lidt rundt på nettet (jævnfør en anonym kommentar på dette indlæg), og det ser ud til, det primært er en jysk tradition. Hvis man slår op i Danmarks store Festleksikon, mellem "Karaoke" og "Kalas", lyder det således: 
Kanelsvend
Den ugifte der bliver 25 år kan kaldes kanelsvend eller kanelmø.
Uden at have samme udsmykning udenfor døren i form af store halmballemænd eller tomme tønder som ofte følger en pebersvend, er kanelfesten dog almindelig kendt. Det er en betydeligere nyere opfindelse, og der ligger ikke noget historisk bag. Den er vokset ud af generationens lyst til lidt skæg og ballade, og er man midt i tyverne er der meeeget langt til de 30 – og personen der skal fejres er måske slet ikke single til den tid.
Det er vel de samme bevæggrunde der skabte kobberbryllup.
25 års fødselsdag må kaldes den første runde fødselsdag. Og den skal nok blive fejret af de fleste om det er med kanel eller uden.
Hvis der skal leges lidt under festen med noget der har med kanel at gøre, så bør man nok lige gøre sig klart, at kanel ikke på samme måde som peber bare kan støvsuges bort bagefter. Kanel er et pulver der suger sig ind i tøj og sofastoffer og der bliver det gerne.

5 kommentarer:

Anne Lotte sagde ...

Tilykke med fødselsdagen. Det var da en usædvanlig smagfuld måde at få kanel på. :-D

Anonym sagde ...

tak for dit kanel svar:).. Men jeg syntes bare det så morsomt at den ene blogger efter den anden får kanel.. Og her hvor jeg kommer fra har jeg aldrig hørt om det.. ellers en hyggelig tradition.

Mona sagde ...

Endda vil jeg mene at det er en nordjysk tradition. Jeg er fra Sydøstjylland, og opdagede først traditionen da jeg flyttede til Aalborg. Og har kun oplevet det/hørt om det, når jeg har været i selskab med folk med nordjyske aner. Folk fra resten af jylland kigger bare mærkeligt på mig, når jeg nævner kanel. :D

Jesper Pedersen sagde ...

Det skulle ikke undre mig, om en tradition som dén har sit ophav i det nordjyske! ;)

Anita Konge sagde ...

Vi skulle bare have vidst du var kommet hjem ;) Muahaha

Send en kommentar