tirsdag den 6. september 2011

Dirch


Mejse og jeg har fået set 'Dirch' i aften, og det var en dejlig oplevelse. Det er rart, at der er blevet lagt nogle solide kreative kræfter i sådan en film, "som alle skal se". Den står i skarp kontrast til meget af det samlebåndsagtige pjat, som Dirch Passer selv medvirkede i gennem sin karriere - sikkert udelukkende for pengenes og berømmelsens skyld.

Nikolaj Lie Kaas er en god Dirch Passer, og han fanger fuldstændigt bevægelserne, både de store og de små - ind imellem så meget, at det bliver parodisk.
Og Lars Ranthe er altså for vild som Kjeld Petersen! Kan vi så få en spinoff?!

Det er jo efterhånden blevet standardprocedure, at publikum ikke bør forlade biografsalen, før teksterne er rullet til ende, da der som regel sker ét eller andet seværdigt, som ikke har direkte relation til hovedfilmen. 'Dirch' er ingen undtagelse! 


Vidste I i øvrigt at Dirch Passers "Fingernummer" er tyvstjålet fra den amerikanske komiker Art Metrano?
Jeg kan huske, at jeg læste en lang artikel i Politiken efter udgivelsen af den danske Kulturkanon, som "Fingernummeret" er en del af. Artiklen stillede spørgsmålstegn ved nummerets berettigelse i kanonen, da det jo er af amerikansk oprindelse - og kritiserede i øvrigt, at Art Metrano (bedst kendt som Mauser i 'Politiskolen') aldrig før var blevet krediteret for idéen.


3 kommentarer:

Mette - kokholmsk.blogspot.com sagde ...

Ih... du skulle have set dokumentaren om Dirch i går på DR2... måske du kan fange den på nettet... så ville du få en aha-oplevelse...

Jesper Pedersen sagde ...

Vi så faktisk dokumentaren på DR2, jeg glemte da bare fuldstændigt at nævne det tilfælde i indlægget:)

Det var lidt underligt at høre familie og kolleger rose ham og hans komiske talenter, når man lige havde set filmens udlægning af, hvor hårdt det var for ham som privatperson.
Det var desværre sjældent, dokumentaren fik ordentligt fat i det, der tilsyneladende var virkelighedens Dirch Passer. Lone Hertz var kort inde på det, da hun talte om 'Mus og mænd'.

Men ellers tak for tippet, Mette:)

Anne Mie sagde ...

Ihhhhh, ja jeg så også både filmen og dokumentaren. Dejlig film!

Jeg ser nu altid rulleteksterne. Rulletekster er nu så dejlige, og på en måde dejligt afsluttende for en film, så man lige kan sidde og sunde sig lidt. Derfor kan man godt blive sur over at TVkanalerne nu bare cutter rulleteksterne lige efter filmen er færdig. (bortset self fra TV2 film og Dr2 :) )

Send en kommentar