onsdag den 9. november 2011

Når genren defineres på plakaten


Da jeg for nylig så dvd-coveret til Jason Stathams nyeste actionfilm, 'Blitz', strejfede tanken mig, at den fuldstændigt lignede enhver anden Statham-film. Det sort-hvide tema krydret med den stærke orange farve signalerer, at her kan man få rå, højeksplosiv action uden alt det pis. Kombinationen ses blandt andet i 'Transporter'-serien, 'Crank'-serien, 'Death Race' og nu altså også 'Blitz'. Jeg ville egentlig ikke have skrevet om det på bloggen, da jeg synes, observationen var en anelse for tynd. Men så blev jeg pludselig i dag opmærksom på denne side, hvor man har udvalgt rigtigt mange genrefilmplakater og inddelt dem i 13 forskellige kategorier. Der er blandt andet en kategori kaldet 'Black/Orange', som naturligvis indeholder flere Statham-titler, men også en del Nicolas Cage og Bruce Willis samt 'Fast and Furious'.
Blandt de øvrige inddelinger findes også en anden actionkategori; 'Sexy Back (Most Likely to Contain Weaponry' samt den mere dramaorienterede 'Tiny People on the Beach, Giant Heads in the Clous'. 


Det er vældigt interessant at se, hvor meget genrefilmplakater efterligner hinanden i forsøget på at sende intertekstuelle signaler til vores underbevidsthed. I stedet for direkte at skrive: "Hvis du kunne lide den der film, vil du elske den her film" laver man bare en plakat, som er stort set magen til.
Jeg kan i øvrigt afsløre, at film med småfolk på stranden og store hoveder i horisonten ikke tiltaler mig det mindste. Som regel kan jeg godt lide filmene, når først jeg tager mig sammen, men for min skyld måtte de godt ændre dén plakatstandard.

2 kommentarer:

Pernille sagde ...

Hahaha hvor er det genialt! :D Og du har helt ret med det med Jason og hans filmplakater, de er jo helt ens. Meget sjovt :)

Sørensen Exploitation Cinema Proudly Presents sagde ...

Hehe, godt spottet Jesper!

Send en kommentar