Jeg er meget følsom i dag. Alle mulige impulser har været igennem kroppen, siden jeg stod op i morges, og det kulminerede for en halv time siden, da jeg så en genudsendelse af Claus Meyers fantastiske madprogram 'Smag på Danmark'.
Han var på besøg i en vikingeby i Ribe, hvor han lavede "grød af rug, havre og hirse med blåbær og brombær, hertil let pisket fløde" i en lergryde over åben ild.
Det så så lækkert ud - og jeg mærkede tårerne presse på i en grad, jeg ikke har mærket længe.
Jeg græd ikke, men jeg må virkelig trænge til det.
I får lige opskriften, hentet fra DRs hjemmeside:
Jeg græd ikke, men jeg må virkelig trænge til det.
I får lige opskriften, hentet fra DRs hjemmeside:
½ dl hele rugkerner
1 dl knækket havre
½ dl hel hirse
½ tsk. salt
1 spsk. smør
3 spsk. lynghonning
50 g friske blåbær
100 g friske brombær
2 dl piskefløde
Sæt korn over i en lergryde
Sæt gryde ind i det åbne ildsted/bål, og rist kernerne forsigtigt i 5-10 min. så de begynder at dufte "nøddeagtigt" og poppe.
Kom vand på så det lige dækker.
Sæt krukken/lergryden tilbage i bålet og lad grøden små simre 40-45 min.
Rør i grøden et par gange mens den koger, så den ikke sætter sig og bliver jævnt kogt, tilsæt lidt vand under kogningen.
Tag gryden af varmen, kom smør, honning og de friske bær ned i grøden, vend forsigtigt rundt.
Smag grøden til med evt. ekstra salt, honning.
Server den lune grød med let pisket fløde.
Grøden kan både serveres som dessert og morgengrød.
2 kommentarer:
Trøstegrød, kan man måske kalde det? Det er sundt at græde, så klem du bare en lille tåre!
Den udsendelse er blevet genudsendt igen i dag. hvor jeg er hjemme med feberramt barn. Jeg fik også en helt afsindig lyst til lige netop den slags grød, da han viste det. Hvor ser det bare lækkert og helt autentisk ud. Mmmm... Måske man skulle forsøge sig udi grødkogning.
God dag.
Kh. Malene
Send en kommentar