lørdag den 12. februar 2011

Smovseri

I dag har jeg brugt Arthurs lure på at se den dokumentarfilm, som fulgte med seneste nummer af Filmmagasinet Ekko. Den dokumentariske udtryksform kræver altid lidt sammentagning fra min side, men jeg lokkede mig selv med Marie-kiks - at dømme efter dåsens vægt var der nemlig en lille kvart rulle tilbage.
Smovs!


Men bortset fra kiksekrummer & cellofan, var der intet spor af Marie.
Jeg fik til gengæld noget af en overraskelse, da jeg vendte dåsen i vejret, og en lille grøn gummifrø faldt ud i min hånd. 


Hvordan frøen er havnet der, og om den bliver til en rulle Mariekiks, hvis jeg kysser den, har jeg ingen anelse om. Jeg skyndte mig at lægge den tilbage og sætte filmen på. Pludselig var jeg meget glad for, det var en dokumentar, jeg skulle se. Jeg havde brug for et stykke håndgribeligt virkelighed at gribe fat i!


'Defamation' handler om antisemitisme i dag, særligt i Israel & USA, hvor langt de fleste jøder opholder sig. Filmens instruktør, Yoav Shamir, der selv er israelsk jøde, sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt antisemitisme eksisterer i så voldsom en grad som mange påstår, og kritiserer sit folk for ikke at give slip på fortidens rædsler og i stedet leve i nutiden med blikket rettet fremad.

Det er en tankevækkende historie, som Yoav Shamir formår at fortælle med en modigt glimt i øjet - et øje med særligt blik for den foruroligende, men morsomme dobbeltmoral, som alt for ofte kommer til udtryk. 

Filmen er som sagt en læsergave fra Ekko, og som sædvanlig formår magasinet at skabe debat. I starten af januar kunne man læse en artikel på Ekkos hjemmeside, som fortalte, hvordan DR2, som sammen med Det Danske Filminstitut har støttet 'Defamation', har ladet filmen samle støv i to år, mens masser af festivaler & tv-kanaler over hele verden har vist den. DR2 mener, filmen er misvisende.
I den forgangne måned har Ekko bragt interviews med filmens danske producer, Karoline Leth, og Yoav Shamir, og det hele er så mundet ud i denne provokerende dvd-udgivelse. Hele serien kan findes på ekkofilm.dk.
Imidlertid har Danmarks Radio lovet at sende 'Defamation' til april - dog med et advarselsskilt inden filmens begyndelse.
Den kan også findes på YouTube i ti dele med engelske undertekster - men uden advarselsskilt.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

På disse billeder ligner du hverken Simon eller Esben.. Men mere min Onkel Elo da han var indlagt på sankt Hans, sorry...

Send en kommentar