fredag den 28. januar 2011

The Green Hornet

I går havde superheltekomedien 'The Green Hornet' dansk premiere, og i den anledning har jeg nørdet lidt i den maskerede selvtægtsmands spændende historie. 


Kort fortalt handler det om Britt Reid, som til daglig er avisudgiver/mediemogul (alt efter hvor langt tilbage i tiden vi går). Om natten fanger han forbrydere forklædt som Green Hornet.
Med sig har han sin asiatiske chauffør, kampsportseksperten Kato.


Green Hornet optrådte første gang i en radioføljeton bestående af over 1000 episoder, som blev sendt mellem 1936 & 1952.
George W. Trendle & Fran Striker fik idéen til Green Hornet som en spinoff til deres populære 'Lone Ranger'. Således er Britt Reids far, Dan, nevø af John Reid, som i slutningen af 1800-tallet optrådte under det maskerede alias Lone Ranger. I fiktionen, forståes.

På afspilleren nedenunder kan du shuffle mellem en masse Green Hornet-episoder i kronologisk rækkefølge fra alle årene.
Radiosuccesen førte til to serials; 'The Green Hornet' fra 1940 & 'The Green Hornet Strikes Again!' fra 1941. Disse bestod af 13 & 15 episoder på hver tyve minutter.


Serials blev vist i biografen som opvarmning til en spillefilm, oftest indenfor samme genre. Typisk kørte hvert afsnit en uge ad gangen, og en spændende cliffhanger gjorde, at publikum var nødt til at vende tilbage.
I dag kan man finde hele den første serial på YouTube:
Green Hornet var et vigtigt bindeled mellem westernernes maskerede hævner & superhelten. Han var et af de første forsøg på at trække selvtægtsmanden ud af sin vante ramme i det vilde, lovløse vesten og ind i en moderne tid, hvor der nok er en ordensmagt, men af en eller anden grund er den ude af stand til at gøre sit arbejde. 
Måske var Green Hornet mere privatdetektiv end superhelt, men han skjulte sin identitet med maske, og det var helt nyt i krimigenren.

Et par år efter Green Hornet, kom de første rigtige helte; Superman & Batman. De startede i tegneserierne, og efter dem er stribevis af helte fulgt efter - med eller uden superkræfter.
Green Hornet fik også hurtigt sine egne tegneserier, som udkom med jævne mellemrum de næste 30 år.


Op igennem 50'erne forsøgte skaberen af Green Hornet, George W. Trendle, at få lanceret en tv-serie uden held. Først efter 'Batman' med Adam West i titelrollen opnåede stor popularitet i 1966, lykkedes det at få 'The Green Hornet' produceret på samme kanal.Den blev imidlertid ikke den store succes, så for at højne seertallene, lavede man en crossover i 'Batman'-seriens sendetid. 
Green Hornet & Kato besøger Gotham City, hvor de møder Batman & Robin. Efter en misforstået nævekamp, indser de to duoer at et samarbejde nok er at foretrække.
Hele dobbeltafsnittet kan ses på YouTube.


'The Green Hornet' nåede kun at få én sæson, men den kickstartede en international karriere for den unge kineser, som spillede Kato; Lee Jun-fan, bedre kendt som Bruce Lee.I 1988 blev en ny tegneserie lanceret. Den forsøgte at samle alle de forskellige elementer fra radio, tv & tegneserier i et mere episk værk. Tegneserierne blev en succes, og efter Hollywood-filmatiseringerne af Superman & Batman, var en biograffilm om Green Hornet uundgåelig... sådan da.

I 1993 skrev George Clooney kontrakt på hovedrollen i 'The Green Hornet'-filmen, men efter et par år i 'development hell', som det hedder i branchen når en produktion står i stampe, forlod han rollen til fordel for 'Batman & Robin', som blev hans helt store gennembrud.
I 1997 blev musikvideoinstruktøren Michel Gondry hyret til at indspille hvad der skulle have været hans spillefilmsdebut med Mark Wahlberg som Green Hornet, men dette projekt blev også droppet.
Kevin Smith var en overgang tilknyttet filmen som både manuskriptforfatter & instruktør, men uden held. Han fik senere udgivet sine Green Hornet-historier som tegneseriehæfter.

Filmen lod vente på sig, så i 2006 tog den franske instruktør & Green Hornet-fan, Aurélien Poitrimoult, sagen i egen hånd og lavede denne barske, hårdtslående kortfilm.Og endelig kom den så, 'The Green Hornet.


Jeg vil ikke sige så meget om den, anden end at den jo faktisk er instrueret af Michel Gondry, og den ser underholdende ud. Det er en komedie og som sådan tydeligvis meget anderledes end alt andet i franchisen. I får et enkelt actionfyldt klip...


... og så slut!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar