torsdag den 17. marts 2011

Nye og gamle krystere

I går onsdag var der endelig sæsonpremiere på 'Krysters Kartel'.
Afsnittet bød naturligvis på gensyn med de velkendte krystere, men kartellet blev også udvidet med nye skønne personligheder.


Som altid i satireserier er det for tidligt at udtale sig om kvaliteten efter et enkelt afsnit, men særligt én sketch spår jeg store muligheder; den om politimanden Lennart, som er "40 år og single".
Vi møder Lennart en dag, han skal på date, men inden smutter han forbi sin mor, som han plejer, for at aflevere en Ikea-posefuld vasketøj og en Tupperware-bøtte, der har været millionbøf i - den er naturligvis ikke vasket af.


Birthe Neumann gæstespiller som Lennarts enkemor, og hun er selvfølgelig dejlig.
Der er lagt op til en moderne Ødipus-fortælling, og umiddelbart er historien mere sammenhængende end sketchbaseret. Det bliver spændende at følge!

Og må jeg så ikke anbefale to lignende mor og barn/voksen mand-historier: 


I den engelske komedieserie 'Psychoville', skabt af Steve Pemberton og Reece Shearsmith fra 'League of Gentlemen', følger vi den ældre kvinde Maureen Sowerbutts, som bor sammen med sin voksne søn, David, som er besat af seriemordere.
Maureen og Davids forhold er mildest talt problematisk, hvilket tydeligt kommer til udtryk i denne introducerende scene hvor Maureen kradser døde hudceller af sønnikes skællede ryg, mens hun hører ham i paratviden fra 'The Complete History of Serial Killers'.
Serien er desværre ikke kommet til Danmark, men første sæon kan bestilles hjem fra England. Sæson to skulle blive vist på BBC dette forår.


Temaet behandles også i kortfilmen 'Dennis', hvor en indelukket bodybuilder forsøger at løsrive sig fra sin sørgelige mor ved at invitere en sød pige fra træningscentret ud at spise.
Det er en fantastisk lille film, som er blevet vist festivaler verden rundt. Den er instrueret af Mads Matthiesen, og er vist ved at blive fortolket som spillefilm.
Den kan (skal!) i øvrigt nydes i sin fulde længde på YouTube:


2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Så pudsigt nok "Dennis" igår. kort film med få replikker, men budskabet skinder bare helt igennem!

Jesper Pedersen sagde ...

Ja, det er virkelig en god film! Samme instruktør har lavet en kortfilm med titlen Cathrine... den er ligeså god. Så den på Berlinalen for et par år siden.

Send en kommentar