torsdag den 24. marts 2011

Ligner det her noget, du ville putte dig ind til under dynen


I går var Arthur og jeg nede på stationen her i Viborg for at hente Mejse. Med et kvarters ventetid til togets ankomst, skimtede vi forsiderne i kioskens imponerende udvalg. 
Illustreret Videnskab (som jeg ikke har læst, siden vi gik amok i Nicolai Agersbæks komplette årgange på efterskolen) tiltrak sig al opmærksomheden foran filmmagasiner, mandeblade og tegneseriehæfter med et billede af et støvsugerposemonster med otte ben og kløer, som - hvis det havde haft øjne - ville have stirret direkte ind i kameraet. 


Dyret er et såkaldt "bjørnedyr", og i virkeligheden er det ikke større end én eneste millimeter. Navnet kommer dels af dens langsomme, bjørneagtige gang, dels af at "de faktisk ligner teddybjørne forfra", som det står skrevet på Wikipedia.
Jeg skulle altså ikke nyde noget af at have sådan én liggende i sengen!
Det ironiske er imidlertid, at jeg garanteret har sådan én liggende i sengen. Bjørnedyret lever nemlig overalt, og de er hårdføre.
Deres aktivtilstand er i vand, men under tørkeperioder kan de gå i dvale, hvorunder deres væskeindhold kan falde fra 85% til 1%. I denne tilstand kan de overleve fra 150 grader ned til 270 minusgrader, og der er eksempler på genoplivning 120 år efter dvalens indtræden.
De kan tåle 1000 gange mere radioaktiv stråling end mennesker, og kan i øvrigt overleve kortvarigt i verdensrummet!

5 kommentarer:

Hr. Lange sagde ...

Tardigrader! Wooh! Tænk dig, Jesper, det er den slags, som man får lov til at nærstudere som biologistuderende. Du kan nå det endnu. Jeg synes nu egentlig, at de er helt herlige. Er glad for min samling.

Belladotte(Helle) sagde ...

sikken en fætter og ja ikke en jeg frivilligt vil dele seng med ,men se det på den positive side ,man er aldrig alene når man sover :)

Jesper Pedersen sagde ...

Samling, ligefrem, Hans?! Den er selvfølgelig nok knap så pladskrævende som mange af mine samlinger:)

Helle, du har fat i noget... men jeg kan ikke lade være med at forestille mig, den er to meter lang og ligger under dynen ved siden af mig.
Den snorker!

Hr. Lange sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Hr. Lange sagde ...

Hov! Bah. Nåh.

Jeg ville bare sige, at man jo må tilpasse sig, og som du ved har jeg netop ikke plads til at samle på noget stort. Overhovedet. Så bjørnedyr it is!

Send en kommentar